Nem kívánt terhesség

Még ha kellően elővigyázatosak és előrelátók vagytok, mondjuk óvszert használtok az együttlét során, sajnos akkor is bekövetkezhet a baj (például elszakad a gumi). De az is előfordulhat, hogy a fellángoló érzelmek eluralkodnak rajtatok és csak akkor tértek magatokhoz, amikor már túl vagytok az aktuson. Jobb, ha az ilyen esetekre is felkészültök...

S. O. S. teendők

Aktus után
Az első és legfontosabb, hogy minél előbb zuhanyozz le, mosd meg alaposan a hüvelybemenetet. Amennyiben lehet, öblítsd ki a hüvelyedet, használj irrigátort! Ha van kéznél hüvelyöblítő és hozzá tejsavas oldat, célszerű ezt használni az öblítéshez, így van esély arra, hogy elpusztítsd a spermiumokat. Ezt követően azonban mindenképpen menj el nőgyógyászhoz!

72 órán belül
A "baleset" után 72 órán belül még van esély arra, hogy elkerüld a nem kívánt terhességet. Amilyen gyorsan csak lehet, nyomás a nődokihoz, mert orvosi javaslatra alkalmazhatsz egy úgynevezett sürgősségi tablettát. A nőgyógyászod majd felírja a gyógyszert, és pontosan elmondja, hogy hogyan kell bevenni.

Tanulságok
A legfontosabb, hogy miután túl vagytok mindenen, alaposan gondoljátok át, hol hibáztatok. Vonjátok le a megfelelő tanulságokat, és a jövőben jobban vigyázzatok! Például lehetőség szerint válasszatok olyan fogamzásgátló módszert, amellyel a fenti eseteket is elkerülhetitek. Erre a helyes óvszerhasználat, illetve az alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tabletta a legalkalmasabb, amit a nőgyógyászaton írnak fel számodra.

Terhességmegszakítás

Egyesek szerint egy nő két dologért bármire képes: hogy legyen, illetve ne legyen gyereke. A terhességmegszakítás, bár az utóbbi években egyre kevesebb alkalommal kerül rá sor, Magyarországon még mindig nagyon nagy számban végzett beavatkozás. Ezért neked is tisztában kell lenned a veszélyeivel, illetve következményeivel. A terhesség kialakulása azt jelenti, hogy a hímivarsejt és a petesejt egyesülése után elindul egy önálló élet. Sejtosztódás kezdődik, kialakul az embrió, és 3 héttel a fogantatás után egy ultrahangvizsgálat során már szívműködést is láthatunk. Ez az állapot a menstruáció elmaradása után 7–10 nappal alakul ki! A terhesség nem lehet a "véletlen" műve, tessék komolyan venni, hiszen egy önálló életről van szó. Rendkívül fontos tehát, hogy szexuális kapcsolat esetén megfelelően védekezz partnereddel együtt!

FONTOS!
A terhességmegszakítás NEM FOGAMZÁSGÁTLÁSI módszer!

Egy lány élete végéig hordozhatja azt a lelki terhet, amit egy abortusz okoz. Nem is beszélve a műtét esetleges károsító hatásairól, amelyek a méh- és petefészek-gyulladástól a petevezeto-elzáródás okozta meddőségig, vagy akár méhnyak-elégtelenség okozta koraszülésig terjedhetnek.

Mit tegyél, ha már bizonyított a terhesség?

Az egyik lehetőség, hogy megbeszéled a partnereddel és a szűkebb családi környezeteddel a kialakult helyzetet, és felvállalod, felvállaljátok a babát.
De előfordulhat, hogy ez nem így lesz. Ilyen esetben a törvény a terhesség 12. hetéig, szigorú szabályozás mellett lehetőséget biztosít a terhesség művi úton történő megszakítására. (Ez nem más, mint az abortusz!)
Először is menj dokihoz, hogy szakorvosi vizsgálat állapítsa meg a terhességet. Ezt követően a családvédelmi szolgálat tanácsadását kell majd felkeresned, ahol szakképzett védőnők segí­tenek neked eligazodni és feldolgozni a problémát! A beszélgetés után további három nap gondolkodási időt kapsz. Ilyenkor még barátoddal együtt átértékelhetitek a dolgokat.
Ha a gondolkodási idő után is úgy gondolod, hogy nem vállaljátok a babát, akkor a családvédelmi szolgálat védőnői ezt jegyzőkönyvben rögzítik, majd erről igazolást adnak. A jegyzőkönyv mellé kapsz egy csekket is, amelyen befizeted a beavatkozás térítési díját. Kezelőorvosod csak ebben az esetben jogosult elvégezni a műtétet. Az engedélyhez azonban, ha még nem múltál el 18 éves, szüleid beleegyezése is mindenképpen szükséges!

Mi történik a műtét során?

A műtét előtt vért vesznek tőled, hogy megállapítsák a vérképedet, vércsoportodat. Szintén elengedhetetlen a belgyógyászati vizsgálat, ami tisztázza, hogy egészségi állapotod megfelel-e a műtéti követelményeknek. Amennyiben még nem szültél gyermeket, a műtét előtti napon az orvos felhelyez a méhszájba egy vékony, folyadékra megduzzadó pálcikát. Ez a laminária, ami előtágítja a méhszájat, így a műtét alatt kevésbé sérülnek a méhszáj kötőszövetei és izomrostjai. A leggyakrabban altatásban történő műtét során kiveszik az előzetesen felhelyezett tágító pálcikát, majd további tágítás és egy vákuumos eszköz segítségével eltávolítják az embriót. Végezetül ellenőrzik a méh üregét. A műtéttel persze nem oldódik meg minden egy csapásra, sajnos számtalan lelki konfliktusra és testi problémára is számítani lehet.

Lelki gondok
Nehogy azt hidd, hogy ezzel vége! Ezt követően jön az igazán nehéz időszak. Lelkileg is fel kell dolgozni a történteket és a műtét utáni állapotot. Amikor valaki bajba, úgymond válsághelyzetbe kerül, csőlátása lesz és nem látja a fától az erdőt. Nem akarja a terhességet, és csak egyre tud gondolni: szabadulni az egész élethelyzettől. De igazából nem is nagyon lehet felfogni, hogy mit is jelent ez az egész. Ezért kell előre gondolkodni!

Gondolj csak arra, hogy a terhességmegszakítás egy kicsiny életnek vet véget a te felelőtlenséged miatt! Ez leggyengébb esetben is nyomasztó. Sokan nem is bírják feldolgozni, és örök életükre hatalmas lelki sebet hordoznak magukban. Lehet, hogy a űtétet testileg kiheverik, hiszen a fiatal szervezet gyorsan regenerálódik, bár szövődmények előfordulhatnak. A legfontosabb, hogy örök tanulság legyen ez a pár gondolat, és természetessé tegye számodra a fogamzásgátlást abban az időszakban, amikor még nem akarsz gyereket.